Cum protejam lemnul la exterior

Lemnul aflat la exterior are nevoie deprotectie impotriva umezelii. Pentru asta vom folosi o vopsea, un lac protector sau o lazura. Daca in cazul vopselei, textura lemnului va fi complet acoperita, lacurile si lazurile o vor scoate in evidenta si o vor pune in valoare. Iata un scurt ghid de protectie a unei constructii din lemn aflata la exterior.

Protectia lemnului aflat la exterior este o operatie obligatorie din mai multe motive. Cele mai importante elemente de la exterior care afecteaza lemnul sunt variatiile factorilor atmosferici, cum sunt soarele, ploaia, umezeala, zapada.

Produsele folosite la protectia lemnului la exterior se impart in trei categorii: emailuri sau vopsele, lacuri si lazuri. Fiecare va avea specificul sau. Pe scurt, putem spune ca vopselele acopera textura lemnului si vor inchide complet porii, in timp ce lacurile si lazurile vor lasa fibra lemnului la vedere. Lazura formeaza o pelicula subtire si este destul de putin vizibila.

Pentru a proteja lemnul aflat la exterior vom avea nevoie si de catevaustensile obligatorii: pensule, role, slefuitor cu vibratii sau cu banda, ulei de in pentru calitatile sale ignifuge si substantele de acoperire. Dupa care, se trece la treaba.

Aceasta casuta din lemn de brad a fost construita la exterior pentru amuzamentul copiilor, insa odata cu venirea toamnei ea are nevoie de protectie pentru a nu se deteriora peste iarna.

Dupa doua straturi de impregnant, urmeaza un strat este o ecolazura pe baza de apa, ceea ce o face mai putin vizibila dupa aplicare. Chiar si in conditiile mai multor aplicari, lazura de nuanta alba ramane destul de discreta pe suprafata lemnului. Nu acelasi lucru este valabil in cazul unui lac protector pe baza de solventi de nuanta albastra.

Odata ce am terminat operatia de acoperire a lemnului si casuta arata altfel. Totusi, ecolazura alba nu a oferit un contrast suficient pentru albastrul lacului, astfel ca am optat pentru vopsirea stalpilor intr-un email alb.

 Toate aceste operatiuni de protectie a lemnului trebuie reluate in mod regulat. Examinarile trebuie facute o data pe an – o atentie deosebita vom acorda suprafetelor orizontale.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here