Chiar dacă majoritatea persoanelor caută cum se aerisesc caloriferele la începutul sezonului de iarnă, acest procedeu nu trebuie realizat doar atunci. Desigur, atunci aerisim caloriferele pentru prima oară înainte de sezonul rece, înainte de a porni căldura, este bine să aerisim caloriferele măcar o dată pe lună.
Se recomandă aerisirea caloriferelor pentru a obține cel mai bun randament de la sistemul nostru de încălzire. Iar atunci când observăm că ale noastre caloriferele parcă nu se mai încălzesc fel de bine ori se aud zgomote ciudate în calorifer, este clar că trebuie realizat procedeul de aerisire.
Cel mai important este faptul că oricine poate aerisi caloriferele. Nu este nevoie de cunoștințe avansate sau de apelarea la un specialist în instalații. Chiar și tu poți să îți aerisești caloriferele simplu și eficient.
Semnele care îți spun că trebuie să aerisești caloriferele
Așa cum spuneam, trebuie să aerisești caloriferele înainte de sezonul rece însă nu doar atunci. Vara nu folosim caloriferele pentru că temperatura este una confortabilă, iar din cauza acestui lucru în interiorul caloriferelor se adună bule de aer. Dacă nu sunt aerisite caloriferele, se vor încălzi doar în partea de sus. Iar astfel încălzirea nu va suficientă, crescând totodată și costurile pentru încălzire.
Iată alte câteva semne care îți spune că trebuie să aerisești caloriferele:
- Unul dintre semnele cele mai clare care ne spun că trebuie să facem o aerisire a caloriferelor este reprezentat de zgomotele supărătoare provocate de acestea.
- Totodată, mai trebuie aerisite caloriferele și după fiecare lucrare realizată la sistemul de încălzire.
Aerisirea caloriferelor pas cu pas – ghid text
- Pregătirea instrumentelor. Înainte de a începe aerisirea propriu zisă, trebuie să îți pregătești toate instrumentele necesare acestei lucrări. Mai exact, este vorba despre cheia specială pentru aerisire/șurubelnița și vasele în care vei lăsa apa să curgă.
- Oprește centrala termică.
- Oprește robinetele de tur și retur.
- Folosește cheia specială sau șurubelnița pentru a deschide acea supapă pentru aerisire.
- Deschide robinetul de retur ușor, până când în vas curge doar apă fără bule de aer. Atunci când se scurge doar apă, se poate închide acea supapă.
- Apoi poți porni centrala, nu înainte de a deschide robinetele de tur și retur.

Cum știi că aerisirea a fost efectuată corect?
Știi că aerisirea a fost făcută corect atunci când pornești sistemul de încălzire iar caloriferele se încălzesc pe întreaga lor suprafață. Dacă sunt calde atât jos cât și sus, înseamnă că aerisirea a fost efectuată corect.
Nu uita de presiunea centralei!
După aerisirea caloriferelor, presiunea centralei scade. De aceea trebuie să pornești robinetul de alimentare cu apă al centralei până în momentul în care presiunea ajunge la 1.5 BAR.
Aerisirea caloriferelor – tutoriale video
Există foarte multe ghiduri pentru aerisirea caloriferelor și în format video. Unul dintre ele este realizat de prietenul meu Cosmin care are și un articol pe această temă pe BlogdeInstalatii.Ro.
Tot la el am găsit și un video foarte detaliat în acest sens:
Cam atât despre aerisirea caloriferelor. Dacă aveți semne de întrebare în acest sens, puteți lăsa un comentariu și voi încerca să vă ajut în cel mai scurt timp posibil.