Atunci când locuiești la curte, dispui de o mulțime de avantaje. Ai propria grădină unde să plantezi legume sănătoase, o curte unde să te relaxezi și o mulțime de activități de care te poți ocupa în timpul liber. Iar dacă ai o grădină, vei dori probabil să produci propriile legume care să fie cât mai sănătoase. De aceea este bine să știi cum se face compostul, deoarece astfel poți să le oferi îngrășământ 100% natural, astfel încât legumele să crească mari, sănătoase, gustoase și aspectuoase totodată.
Ce este compostul?
Compostul este un amestec de culoare închisă și este realizat din materie organică descompusă. Acesta se folosește pentru pentru fertilizarea și condiționarea solului.
Care sunt ingredientele necesare pentru realizarea compostului
Pentru a realiza un compost bun, ai nevoie în primul rând de resturi vegetale bogate în azot. Adică resturi de legume, iarbă, flori, coji de ouă, pâine, zaț de cafea, frunze și alte buruieni. Apoi mai poți folosi și gunoi de pasăre, sau gunoi de la bovine/cabaline. Printre materialele uscate pe care le poți folosi pentru realizarea unui compost bun se află paiele, ramurile tocate, hârtia, rumegușul, frunzele uscate sau ciucălăii.
Nu folosi însă materiale precum plasticul, produsele sanitare, sau resturi vegetale afectate de diferite boli sau dăunători și nici care au fost tratate chimic. Buruienile care au semințe sunt și ele pe lista de ingrediente interzise.
Reciclarea – cea mai bună metodă de a realiza compost
Un început bun pentru a realiza compost este să îți amenajezi o ladă din lemn, fără fund dar care să aibă capac. Poate fi de 1×1 metri, pentru ca materialul să fie mereu cald și pentru a încuraja descompunerea. Este bine să depozitezi această ladă într-un loc departe de casă, într-un loc fără iarbă, astfel încât râmele și alte microorganisme să aibă acces facil.
Totodată, trebuie să fie amplasată lada într-un loc la care să ai acces ușor chiar și cu o roabă. Unele persoane aleg să facă compost direct pe sol, prin amenajarea unei rampe.
Cum se face compostarea la rece
Un prim mod de a realiza compostul este compostarea la rece. Iată cum se face:
- se așază materialele în straturi de aproximativ 20 cm, iar apoi fiecare strat se udă cât mai bine.
- alternează între straturi cu ingrediente umede cu cele mai uscate, care conțin carbon.
- poți folosi ceaiuri de urzici sau must de urină pentru udare.
- se acoperă compostul cu capacul.
- lunar poți amesteca straturile.
- compostarea la rece poate dura până la 12 luni.
Compostarea fierbinte
Există și o metodă mai rapidă de realizare a compostului. Durează doar 18 zile. Este de fapt compostarea fierbinte. Este însă și mai complicată totodată.
- Este nevoie de 25 de părți de ingrediente cu carbon la o parte de ingrediente cu azot.
- Temperatura ar trebui să fie undeva la 55 – 65 grade Celsius.
- Lada ar trebui să aibă 1.5 metri înălțime.
- Materialele trebuie amestecate și așezate în straturi de 5 cm: un strat verde, unul uscat.
- Se udă întreaga grămadă din belșug.
Apoi după 4 zile lăsați compostul fără să mai interveniți. Amestecați întreaga cantitate astfel încât ingredientele de la exterior să ajungă la interior.
În zilele 6 și 8 se desfac părțile laterale și se mută grămada alături. Materialul descompus se pune la suprafață. Poate fi folosit un termometru pentru a afla dacă s-a atins temperatura de 55-65 de grade. La 2 zile se amestecă materialele. Când apar râmele, înseamnă că este gata compostul.
Cum se folosește compostul
Compostul poate fi folosit apoi la majoritatea plantelor sau a pomilor din grădină. Totuși nu faceți exces!