Cuțitul este bagheta magică a bucătarului, iar de aceea un bucătar care se respectă trebuie să aibă un cuțit cât mai bun. Iar cei care cunosc câte ceva despre cuțite, știu că printre cele mai bune sunt acele cuțite japoneze cu un aspect foarte tare, dar și care-s foarte bune.
VEZI MAI MULTE CUȚITE JAPONEZE AICI
De fapt, nu ar trebui să ne mirăm de faptul că aceste cuțite japoneze sunt atât de apreciate, dacă ne gândim că vin din țara samurailor.
Cuțite japoneze – tăiere la nivel de artă
Pentru japonezi, cuțitele reprezintă mai mult decât simple cuțite. Mai exact, așa cum ziceam în sub-titlu, acestea fac parte din artă. Este important să ai un cuțit cu care să poți tăia în detaliu alimente delicate precum sushi sau sashimi.
Astfel, nu e suficient un cuțit bine ascuțit (vezi aici un articol despre cum se face ascuțirea unui cuțit) ci trebuie să fie foarte-foarte ascuțit. Printre cele mai apreciate cuțite japoneze sunt: Kodeba, Deba, Usuba, Santoku, Kudamono, Shotoh, Chutoh, Gyutoh și Yanagiba, iar câteva dintre acestea recomand și eu mai jos.
Câteva sfaturi pentru a păstra cât mai bine cuțitele japoneze
Cuțitele japoneze sunt scumpe, e adevărat. Însă prețul este argumentat de performanțele lor. De aceea trebuie să îngrijești cât mai bine aceste cuțite.
Folosește deci cuțitele potrivite pentru diferite alimente, și niciodată pentru deschis conserve, tăiat materiale dure șamd. Mereu trebuie să folosiți un tocător din lemn, iar după folosire, curățați lama cu o cârpă umedă. Apoi uscați lama cu un prosop.
Recomandări de cuțite japoneze bune
Așadar, dacă ai decis să-ți iei un cuțit japonez cât mai bun, am pregătit câteva recomandări. Mai exact, am ales doar cuțite japoneze bune, din branduri apreciate, de care cu siguranță te vei îndrăgosti. Astfel, dacă ții la experiența ta de bucătar și vrei să-ți faci un mic cadou, atunci ar trebui să alegi unul din cuțitele de mai jos. Cu siguranța vei fi mulțumit de achiziția făcută.
Cuțit japonez Yanagiba 27 cm 600 Pro – Miyabi
Unul dintre cele mai bune cuțite japoneze este cu siguranță acesta de la Miyabi. Caracteristici:
- Lamă de 27 de cm.
- Rezistență la șocuri și coroziune.
- Material oțel special.
- Ultra-ascuțită pe o singură față.
- Mâner Duracon din material sintetic.
- Livrare gratuită.
Cuțit Kiritsuke 24 cm 600 Pro – Miyabi
Un alt cuțit japonez care merită toți banii: Kiritsuke 24 cm 600 Pro. Caracteristici:
- Lamă de 24 de cm.
- Rezistent la coroziune și șocuri.
- Ultra ascuțită pe o singură față.
- Mâner Duracon solid și ergonomic.
- Livrare gratuită.
- Brand Miyabi.
Cuțit Sujihiki 24cm 600S – Miyabi
Tot un model de la Miyabi este și cuțitul Sujihiki 24 cm 600S, care are un preț destul de accesibil. Caracteristici:
- Lamă de 24 cm.
- Oțel inoxidabil rezistent la coroziune și șocuri.
- Ultra-ascuțit pe o singură față.
- Mâner sintetic, autoclavabil.
- Suport între lamă și mâner.
Cuțit japonez Kodeba 10 cm 600 Pro – Miyabi
Tot de la Miyabi, un cuțit japonez cu lamă mai mică, Kodeba 10 cm 700 Pro. Caracteristici:
- Lamă de 10 cm.
- Oțel inoxidabil special CMV60 rezistent.
- Lamă asimetrică ultra-ascuțită.
- Mâner Duracon din material sintetic.
- Livrare gratuită.
Cuțit Kudamono 9cm 600S – Miyabi
Și ultima recomandare din articolul despre cuțite japoneze bune: Kudamono 600S Miyabi. Caracteristici:
- Lamă de 9 cm.
- Oțel inoxidabil rezistent la coroziune și șocuri.
- Lamă friodur.
- Ultra-ascuțit pe o singură față.
- Mâner sintetic și Livrare gratuită.
Așadar, acesta este articolul meu despre cuțite japoneze bune. Poți vedea și alte modele aici.