Despre încălzirea cu lemne

Incalzirea pe lemne nu este cu siguranta cea mai comoda modalitate de termoficare a casei. Dar este cea mai ieftina din punct de vedere al consumului. Nu esti insa eco daca arzi de lemne, e adevarat. Dar, pana la urma, si simtul civic trece tot prin stomac.

Lemnul ramane una dintre variantele de baza de incalzire a casei. Desi pretul platit pentru acest tip de incalzire poate fi destul de mare, si aici ne referim la defrisari in devalmasie in anumite parti ale tarii, lemnul este totusi cel mai ieftin combustibil de pe piata.

In cazul acestei case de 400 de metri patrati utili, s-a optat pentru un cazan cu gazeificare, care asigura agentul termic si apa calda menajera. Casa are si o instalatie de panouri solare, care produce apa calda menajera si aduce si un mic aport la incalzire, in zilele mai reci de inceput de toamna sau de primavara. Cele doua surse de incalzire, cazanul si panourile solare, acumuleaza caldura intr-un recipient de mari dimensiuni, asa-numitul puffer.

Combinatia cazan pe lemne cu gazeificare – panouri solare este eficienta atat vara cat si iarna. Avand in vedere ca acum instalarea de panouri solare este subventionata prin programul “Casa Verde” cu 6000 de RON, ideea acestei combinatii poate fi extrem de utila.

Consumul pe timp de iarna al cazanelor pe lemne depinde de gradul de izolare al casei, de marimea ei dar si de gradul de confort termic pe care si-l doreste proprietarul.

“Consumul unui astfel de cazan difera foarte mult in functie de izolarea casei, de marime, daca avem acest acumulator de caldura sau nu, pentru ca in momentul in care avem acumulatorul de caldura consumul scade, inmagazinand caldura din cazan. Undeva intre 15-25 de metri cubi pe iarna, 6-7 luni de iarna. Este vorba despre o casa de 400 de metri patrati, o temperatura ambientala de 25 de grade. Putin cam mult, dar asa ii place proprietarului”, ne spune Claudiu Horea, director de vanzari la o firma de distributie a cazanelor pe lemne.

Cel mai mare inconvenient al cazanelor pe lemne este faptul ca trebuie incarcate la intervale regulate, adica lipsa automatizarii. Frecventa incarcarii depinde de mai multi factori, la fel ca si consumul.

“Un cazan de tipul acesta pe lemne cu gazeificare depinde iarasi de izolarea casei, de ce temperatura interioara avem, intre 2-3 ori pe zi. Aici este vorba despre o cladire cu caramida cu goluri de 38 de cm, cu izolatie exterioara de 10 cm.”

Cazanele pe lemne cu gazeificare au un randament mult mai bun decat cele clasice, insa cer doar lemne uscate, cu un grad scazut de umiditate. Acest grad poate fi masurat cu un aparat special, numitumidometru.

“Lemnele ar trebui sa aiba un maxim de umiditate de 25 %. Altfel randamentul scade proportional cu cresterea umiditatii. Daca le cumparam de primavara, pana toamna ele sunt aproximativ uscate. Cel mai bine ar fi sa le cumparam insa cu un an inainte, sa le lasam afara pentru a bate vantul prin ele, pentru a se usca.”

Daca e sa optam pentru un cazan pe lemne, probabil ca cea mai buna solutie este totusi unul ca gazeificare, sau cu ardere inversa, dar si investitia este pe masura. Randamentul este mai bun, numarul de incarcari mai mic, cu conditia insa ca lemnele sa fie uscate.

“Atuurile unui caz pe lemne cu gazeificare sunt: un randament mai bun de cel putin 87-88%, fata de cel mult 65% la cazanele clasice, un consum mai mic, ca si cost, este un randament mult mai bun.”

In concluzie, un cazan pe lemne cu gazeificare este o optiune daca aveti osursa buna de lemne. Ceea ce v-ar putea incomoda este faptul ca lemnele trebuie depozitate, uneori taiate, iar cazanul incarcat la anumite intervale. Investitia initiala este mai mare, in plus aveti nevoie de horn. O combinatie cu panouri solare poate fi interesanta, sau chiar cu o centrala pe gaz metan, acolo unde aveti acces la retea.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here