Ghidul cuțitelor de bucătărie

Cuțitul reprezintă, așa cum am mai zis aici pe blog, bagheta magică a bucătarilor. De asemenea, nu doar bucătarii profesioniști trebuie să aibă cuțite cât mai bune, ci orice persoană. De aceea m-am decis să prezint ghidul cuțitelor de bucătărie. Chiar dacă există deja un articol despre cum se aleg cuțite bune aici pe blog, niciodată nu e prea multă informație utilă.

VEZI AICI O OFERTĂ BUNĂ DE CUȚITE

Mai exact, voi vorbi despre cuțite în general. Voi prezenta principalele tipuri de cuțite, voi face recomandări, iar în final sper să iasă un ghid util pentru toată lumea.

Ghidul Cuțitelor – Tipuri de cuțite, sfaturi, recomandări și tot ce trebuie să știi despre cuțite

Mai jos vă prezint tipurile de cuțite pe care trebuie să le ai și tu în bucătărie. Utilitatea lor o veți descoperi după, iar dacă nu vrei un set de cuțite, ci preferi să le iei pe rând, atunci cu siguranță prezentarea mea te va ajuta.

Tipuri de cuțite

Nu mai lungesc mult vorba, și trec direct la prezentarea tipurilor de cuțite. Sper că te va ajuta clasificarea mea.

Cuțite principale/de bază

Principala categorie este cea a cuțitelor de bază, principale adică, pe care le folosești cel mai des. Astfel, acestea sunt cuțitele pe care ar trebui să le ai numaidecât în bucătăria ta:

Cuțitul bucătarului

cuțitul bucătaruluiCel mai folosit cuțit este cuțitul bucătarului. Chiar dacă e de origine nemțească, i se mai spune și cuțit francez. De regulă, acesta are o lamă de 15 – 30 cm lățime, și 2-4 cm lățime. Mânerul are între 18 și 22 cm. Există diferite modele în magazinele online, din diferite materiale sau sub diferite forme. Acesta trebuie să aibă însă o greutate bine echilibrată, lamă lungă și lată, și să poată fi folosit la mai multe alimente.

(vezi aici mai multe recomandări)

Cuțit pentru legume

cuțit pentru legumeUn alt cuțit foarte important este cel pentru legume. Acesta este ceva mai mic, are lama și mânerul scurte și este preferat de gospodine. E foarte comod la curățat legume, la îndepărtarea semințelor din fructe sau legume, dar și la alte treburi în bucătărie. Pe scurt, al 2-lea cuțit care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta.

 

VEZI AICI MAI MULTE CUȚITE PENTRU LEGUME

Cuțitul pentru pâine

cuțit pentru pâineAl 3-lea cuțit foarte important este cel pentru pâine. Acesta are o lamă mai lungă, între 15 și 25 de centimetri, dreaptă și zimțată.

 

Un astfel de cuțit te ajută desigur să tai pâinea mult mai ușor, chiar dacă este proaspătă. Poți opta desigur și pentru un feliator pentru pâine.

VEZI AICI MAI MULTE CUȚITE PENTRU PÂINE

Cuțitul pentru friptură

cutit pentru fripturaUn alt cuțit pe care eu îl recomand, mai ales persoanelor care consumă carne deseori, este cel pentru friptură. Desigur, acesta este folosit la fripturi, și are dimensiuni asemănătoare cu cele ale cuțitului bucătarului. Seamănă cu o baionetă, și se folosește cu o furculiță pentru felierea fripturii. Acesta nu este însă cuțit pentru servirea fripturii, ci pentru prepararea sa.

VEZI AICI MAI MULTE CUȚITE PENTRU FRIPTURI

Cuțit pentru filetare și dezosare

cuțit pentru dezosat și filetareUltimul tip din categoria cuțite principale, este cel pentru filetare și dezosare.

Acestea se folosesc la fasonarea cărnii, de obicei în măcelării fiind folosite mai des. Lama trebuie să fie lungă, subțire și flexibilă, astfel să poți scoate osul mai ușor.

Un astfel de cuțit este la rândul său foarte util.

VEZI AICI MAI MULTE CUȚITE PENTRU DEZOSAT

Alte cuțite – cuțite speciale

Cele de mai sus au fost cuțitele principale, care ar trebui să se regăsească în orice bucătărie. Mai jos prezint și alte tipuri de cuțite, nu numaidecât esențiale, însă foarte utile în unele bucătării. Astfel, poți lua un cuțit de genul celor de mai jos doar atunci când ai nevoie de el și îl vei folosi des.

Satârul

satarDe multe ori satârul este folosit drept cuțit universal, însă scopul acestuia este altul.

Mai exact, satârul se folosește pentru a tăia oase sau diferite articulații, având o formă dreptunghiulară și o lamă lată și groasă.

Astfel, dacă ai de tăiat oase deseori, ar trebui să-ți iei un satâr.

VEZI AICI MAI MULTE SATÂRE

Cuțit pentru patiserie

cutit pentru patiserieDe regulă, cuțitul pentru patiserie este folosit în cofetării sau în patiserii. Seamănă mult cu cuțitul pentru pâine, dar majoritatea modelelor au o lamă curbată, dreaptă și lungă.

Se folosește pentru tăierea aluaturilor, dar și pentru a porționa prăjiturile.

Acesta a fost ultimul tip din ghidul cuțitelor.

VEZI AICI UN CUȚIT PENTRU PATISERIE BUN

Acestea sunt deci principalele categorii de cuțite, însă nu sunt toate categoriile. Dacă ai nevoie de un alt tip de cuțit, atunci vei găsi mai multe modele aici. De asemenea, dacă ai și alte întrebări legate de ghidul cuțitelor de bucătărie, poți întreba mai jos.

Vezi aici și alte articole utile despre cuțite:

ghidul cuțitelor

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here