Întreținerea centralei pe peleți pentru o funcționare sigură și eficientă

Centralele pe peleți reprezintă un sistem de încălzire foarte eficient însă, la fel ca majoritatea sistemelor de încălzire, necesită o întreținere atentă pentru a evita problemele legate de performanță și siguranță.

Îți oferim 4 sfaturi care te vor ajuta să menții performanță unei centrale pe peleti și totodată să asiguri o bună funcționare fără alte pericole.

centrale pe peleti siguranta

1.Folosește doar peleți de calitate superioară

Atunci când foloseșți cei mai buni peleți, costurile de încălzire pot crește ușor în comparație cu utilizarea combustibilului de calitate inferioară. Cu toate acestea, evitarea acumulării de funingine și a altor aspecte ce pot fi cauzate de folosirea unor peleți cu grad de calitate scăzut, pot face să merite aceste costuri suplimentare.

Amintește-ți că peletii ar trebui să aibă un conținut scăzut de umiditatenu mai mare de 10%. Utilizează combustibil fără alte materiale de umplere și cleiuri, deoarece astfel eviți excesul de fum și cenușă în sobă pe peleți. Totodată, caută peleți certificați pentru utilizarea dorită.

2.Verificarea conținutului de cenușă și praf

Unele centrale pe peleți pot folosi peleți cu conținut scăzut sau ridicat de cenușă. Alte centrale pe peleți pot să se defecteze sau să funcționeze eronat atunci când sunt alimentate cu un tip necorespunzător de peleți. Asigura-te că peletii achiziționați sunt potriviți pentru centrala pe care o deții.

pelete

Totodată, verifică pungă în care se află peletii. Dacă la fundul acesteia se află o cantitate mare de praf și alte resturi, atunci acest detaliu poate arată faptul că respectivii peleți au o calitate proastă. Drept urmare, nu ar trebui să achiziționezi peleți de la acel producător.

3.Centrala pe peleți ar trebui inspectată în fiecare toamnă

Este mai ușor să previi o problema, decât să o rezolvi. De aceea, ar trebui să programezi o verificare a centralei în fiecare toamnă, înainte de sezonul rece. Apelează la un specialist cu experiență pentru a face această verificare.

Printre elementele pe care acesta le verifică se află:

  • Coșul de fum
  • Comutatoarele de presiune
  • Cablurile și întrerupătoarele electrice
  • Senzorii electrici de vid și de presiune
  • Combustia sau motorul pentru convecție

Todata, tehnicianul va mai verifica și pereții centralei, camera de ardere și restul camerelor pentru o funcționare adecvată. Dacă este necesar, vi se poate recomanda angajarea unui curățitor potrivit pentru tipul specific al sistemului de evacuare.

Un alt lucru care asigură o funcționare corectă a centralei este lubrifierea și înlocuirea pieselor atunci când este necesar. De exemplu, un tehnician poate observa un ventilator îndoit și va sugera înlocuirea lui.

Acest control de dinainte de sezonul rece este foarte important deoarece problemele vor fi depistate și rezolvate înainte ca temperaturile să scadă, pentru ca tu și gosppodaria ta să aveți o iarnă confortabilă.

4.Curățare frecventă

Centrala pe peleți necesită cel puțin o ședință săptămânală pentru a aduna rumegușul, cenușa și funinginea acumulată. Curățarea rezervorului și a zonelor de alimentare nu este grea, însă achiziționarea unui set de curățenie îți poate face munca chiar mai ușoară decât este deja.

Chiar și o zecime dintr-un centimetru de funingine pe o suparafata de metal poate reduce rata de transfer a căldurii la jumătate.

De aceea ar trebui să lăsați centrala să se răcească periodic pentru a putea elimina excesul de funingine.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here