Tot ce trebuie să știi despre cutia de viteze

Cutia de viteze este o parte foarte importanta a autoturismului auto, aceasta avand rolul de a prelua forta de tractiune generata de motor. Astfel, ea transmite miscari de rotatie controlate catre rotile autovehiculului.

Practic, este vorba despre un ansamblu de roti dintate care, inconjurat de ulei, poate fi contaminat cu diferite substante dar si alte pilituri de fier sau cu aschii. Din acest motiv, la un moment dat se face necesara inlocuirea uleiului din cutia de viteze cu unul nou.

De aceea am pregatit un articol despre uleiul din cutia de viteze. Daca doresti sa iti schimbi uleiul din cutia de viteze a masinii tale, atunci acest articol iti va fi de mare ajutor.

De asemenea, tinem sa precizam faptul ca aceasta lucrare este una destul de complicata, de aceea este recomandata efectuarea intr-un service autorizat. Din fericire exista multe service-urile care se ocupa cu reparatii cutii de viteze camioane, asa cum este si cutiivitezezf in care lucrarea este garantata si efectuata in conditii de siguranta deplina.

Utilitate

Uleiul pentru cutia de viteze are rolul de a proteja componentele cutiei de viteze, insa aceasta nu este singura sa functie. Inainte de toate, functia sa este cea de a unge piesele, frictiunea fiind astfel foarte buna iar transmisiunea cat mai lina. De asemenea, uleiul din cutia de viteze mai are si rolul de a proteja componentele impotriva uzurii. Mai are proprietati anti-corozive dar si impotriva oxidarii. Mai mult decat atat, uleiul din cutia de viteze va raci componentele atunci cand afara este foarte cald.

Cum se alege uleiul din cutia de viteze? Ei bine, inainte de toate va trebui sa citesti cartea tehnica a vehiculului. Consultand specificatiile din aceasta, vei sti care este uleiul potrivit pentru cutia ta de viteze precum si perioada la care necesita schimbat. Vei mai gasi detalii si despre care este tipul de ulei recomandat dar si vascozitatea acestuia.

Cu toate acestea, nu trebuie numaidecat sa respecti cu strictete toate specificatiile din cartea tehnica, mai ales daca exploatezi mai mult decat in mod normal masina. Recomandarea noastra este sa consulti un specialist care iti va usura munca de alegere a uleiului pentru cutia de viteze.

Tipul uleiului

In comert vei gasi o multime de uleiuri pentru cutia de viteze. Acestea vor fi catalogate in functie de diferite caracteristici asa cum este baza formulei, vascozitatea dar si compatibilitatea lui. Mai mult decat atat, exista uleiuri pentru cutia de viteze automata dar si pentru cea manuala. Fiecare are proprietati diferite.

Mai ult decat atat, exista trei variante: baza minerala, semisintetica dar si sintetica.

La cat timp se schimba uleiul din cutia de viteze?

Fiecare masina are conditiile sale pentru schimbarea uleiului din cutia de viteze. Pentru Volkswagen, de exemplu, schimbarea trebuie facuta o data la doi ani.

Cu toate acestea, se mai verifica culoarea lichidului din cutia de viteze, tipul transmisiei dar si alte defectiuni.

Noi recomandam insa consultarea unui specialist, deoarece acesta este cel mai in masura pentru a recomanda un ulei bun pentru cutia de viteze.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here