Cum decorezi un spațiu modern care să nu se simtă rece – sfaturi de la arhitecții studioul de arhitectura și design PickTwo

Să decorezi un spațiu proaspăt și modern care să nu se simtă rece poate fi o provocare delicată – este oare posibil să conturezi un spațiu cald, primitor, confortabil, care să mențină totuși o tentă modernă, poate chiar high-tech?

Ei bine, arhitecții studioului de arhitectură PickTwo, Sebastian Mîndroiu și Radu Călin, fac asta din 2013: creionează spații fără să le fie teamă de materialele moderne, iar astăzi ne vorbesc despre cum poți amenaja modern și high-tech, dar totuși călduros și confortabil – pentru că da, cele două direcții aparent diferite nu se exclud una pe cealaltă.

Materialele, un epicentru al spațiului modern 

Să alegi materialele potrivite este cel mai ușor mod prin care poți îmblânzi un spațiu modern: practic, la bază poți avea o amenajare modernă, care pune preț pe unghiuri și forme clare, precise, o amenajare care poate părea rece din exterior. Și apoi se întâmplă magia: adaugi materiale inedite.

Catifea, in, lână, satin – texturile schimbă spațiul și ar trebui ca teama aceasta pe care o avem de a combina materialele să dispară. Cu materialele potrivite, poți avea spațiul modern-călduros la care ai visat. Imaginează-ți un spațiu modern, cu piatra naturală și sticlă, un spațiu în care se odihnesc leneș perne moi de catifea sau un covor din lână. Sună bine, nu?

„Tendințele sunt dictate de tehnologie, iar apariția unor noi metode de obținere a materialelor și reducerea resurselor de piatra si lemn de pe glob vor transforma incet-incet aceste doua materiale în finisaje premium. Cu siguranță vor apărea noi metode de prelucrare și de punere în valoare a materialelor, însă cred ca pe termen lung vor deveni detaliile prețioase care pun în valoare și diferențiază un proiect.” – arh. Sebastian Mîndroiu

Ascultă arhitectura

De cele mai multe ori, tindem să credem – și, inevitabil, să greșim – că noi suntem cei care guvernează spațiul. Nimic mai fals – el ne conduce pe noi și ar trebui să dicteze întreaga amenajare.

Configurația spațiului și structura clădirii influențează drastic felul în care amenajezi. Iar, ca să asculți cu adevărat arhitectura spațiului tău, ai nevoie de un specialist care să devină o extensie a ta, traducându-ți ce vrea spațiul să transmită, mai ales dacă vorbim despre amenajările din industria HoReCa.

„Cred că una din principalele componente în succesul unui spațiu public, și aici mă refer mai ales la design interior restaurant, este colaborarea cu un designer de interior. Cred că piața nu mai suportă concepte realizate „pe genunchi”, iar lucru cu un specialist poate asigura atât un concept inedit, cât și un plus de valoare de piață. Cred că principalii jucători din piața sunt foarte deschiși la colaborări cu designeri de interior, cel puțin în orașele mari ale țării, unde competiția este acerbă.” – arh. Sebastian Mîndroiu

Funcționalitate, detalii, fuziuni 

Aceste trei coordonate sunt cruciale pentru o amenajare modernă de succes, care să nu se simtă rece sau copleșitoare – amenajează având în minte funcționalitatea. Poți face asta având în minte în permanență întrebarea: „ce necesități are spațiul meu?”.

“Personalizarea și adaptarea sunt vitale pentru noi. PickTwo Studio este specializat în nișă de spații publice, mai ales restaurante. Chiar și în cadrul unei specializări încercăm să avem abordări cât mai diferite ale temelor, astfel încât să nu facem proiecte care seamănă între ele. Totodată, încercăm să aducem ceva nou la fiecare proiect, fie că e vorba de un obiect sau finisaj special, ne place să găsim lucruri pe care nu le-am mai văzut în piață din România. – arh. Sebastian Mîndroiu

Apoi, focusul tău trebuie să se îndrepte către dansul dintre detalii și imaginea de ansamblu: joacă-te ca într-un puzzle. Întâi așează o piesă-detaliu, apoi îmbin-o cu o piesă de ansamblu: pentru orice pas modern faci, vino și domolește-l cu unul clasic, care să țină la distanță ideea de spațiu rece.

Lumină, culori & combinații cu sens 

Dacă până acum lumina dintr-un spațiu nu ți se părea relevantă, mai gândește-te: iluminatul poate transforma cu ușurință o încăpere dintr-una modernă și rece într-una care se simte…ca acasă. Confortabilă și caldă, ca o îmbrățișare – așa că pune mai mult preț pe iluminat. Ai grijă la materialele și finisajele alese, pentru că, alături de iluminat potențează percepția unui spațiu. De pildă:

Sunt proiecte care, prin conceptul lor, sunt realizate în mare parte din materiale naturale. Lemnul și piatră naturală sunt principalele componente în cadrul proiectelor de acest tip, în general amenajări mai calde ca atmosfera. Folosim ambele materiale atât la pereți cât și la pardoseli, iar dintre calitățile pietrei apreciem durabilitatea în timp și aspectul.  – arh. Sebastian Mîndroiu

În același ton, și culorile contează mai mult decât crezi: respectă regulile unei amenajări moderne, dar folosește culori complet atipice pentru acest stil, cum sunt tonurile de roz și galben pastel. Rezultatul? O fuziune armonioasă și desăvârșită între stiluri, un rezultat plin, cu sens.

De ce să alegi amenajările moderne? 

Într-o eră în care pare că suntem copleșiți de modern și tehnologie, nu ne-ar fi mai bine dacă ne-am îndepărta de ele în design interior? Răspunsul este, pe scurt, nu. Întocmai pentru că suntem încojurați de modern și inedit, ar trebui să preluăm aceste caracteristici și în spațiile noastre, iar motivele nu sunt deloc puține:

  • o amenajare modernă îți oferă mai multă spațialitate, deci nu sunt șanse să te simți sufocat de pereți
  • o amenajare modernă egalează un spațiu luminos și primitor
  • o amenajare modernă este una earth-friendly – ce înseamnă asta? Că aceste amenajări nu irosesc materialele, fluxul aerului, energia etc.

Scopul unei amenajări trebuie să fie, în final, nu doar să arate bine, ci mai cu seamă să se simtă bine – pentru tine, pentru clienții tăi (dacă amenajezi în industria HoReCa), practic, pentru toți cei care îți trec pragul.

Din fericire, amenajările moderne reușesc să umple multe goluri pe care le avem și care ni s-au adâncit în ultima perioadă: sunt formale, dar chic. Sunt confortabile, dar serioase. Și, în final, sunt versatile – arată bine în vreme ce respectă complet nevoile spațiului.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here